Чорапогащите са част от облеклото, която плътно обхваща краката и таза, съчетавайки чорапи и гащи. Историята им започва  от мъжкия гардероб.

Фините прозрачни чорапогащи се изработват основно от полиамид и еластан, понякога с добавка на ликра, памук или полипропилен. Произвеждат се и плътни чорапогащи с високо съдържание на памук и вълна, подходящи за зимен туризъм, както и такива с профилактична и лечебна компресивна функция. Освен дамски, се произвеждат детски и мъжки чорапогащи, а също и специални чорапогащи за бременни жени. Плетат се на кръгоплетачни машини.

Кройките в моделите чорапогащи се различават по следните елементи:

  • височина на талията: по-ниската талия се комбинира с по-плитки бикини, панталони и поли;
  • „парче“ — по-широка платка за задните части при големите размери, която намалява вероятността чорапогащникът да се прокъса около шева при обтягане (например при сядане);
  • ограничител на бедрата, Т-банд в зоната на таза и слабините, или уплътнител на пръстите на краката – по-плътно изплетени части, за по-голяма здравина и предпазване от бримки.

Според повърхността си, биват гладки и фигурални. Обичайни десени за фигуралните чорапогащи са хоризонтално или вертикално райе, каре, точки, геометрични фигури, флорални мотиви, петна наподобяващи тигрова, леопардова и т.н. кожа. Могат да се открият във всевъзможни цветове, но типични за дамските чорапогащи цветове са черен, графит и бежов.

Чорапогащите се различават и по своята плътност, която се измерва в ден, дение (den, denier). Приема се, че чорапогащи с 60 и повече дение са плътни; с 30 – 50 дение са полупрозрачни; с 20 дение са стандартни прозрачни; с 15 – 19 дение са много прозрачни; с 10 – 14 дение са супер прозрачни; с до 9 дение са ултра прозрачни.

Чорапогащите не се перат в пералня, не се центрофугират и гладят. Трябва да се перат в хладка вода, до 30 градуса, и да не се подлагат на прякото въздействие на силна слънчева светлина и отоплителни тела, понеже това поврежда еластичността им и се късат по-лесно.